Void - Samenwerking

Time capsule 2015

Time Capsule, een scenario voor de kelder van het Zentrum Niederlande Studien (ZNS) in Münster. Het scenario heeft als thema geschiedenis. Het Zentrum Niederlande Studien dat gevestigd is in het Krameramtshaus, maakte al langere tijd geen gebruik van de kelder en wilde hier een nieuwe bestemming aangeven zodat de stad Münster en het ZNS samenkomen.

Uitleg van het bedachte scenario genaamd Time Capsule: Time Capsule is een plaats waar mensen deelnemen aan een anonieme discussie over historische en recente gebeurtenissen. Het vindt plaats in het Haus der Niederlände in het centrum van de stad Münster. Het eeuwenoude pand van ZNS symboliseert de vrede in Europa die er vandaag de dag nog steeds heerst,  doordat op 15 mei 1648 de vrede met Spanje werd ondertekend, waardoor er een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog.

Er is een interactieve installatie gecreëerd waar de mening van de bezoeker de ruimte steeds vormgeeft. De vloer weerspiegelt de geschiedenis van het gebouw en ook de achtergelaten berichten van de bezoekers. Om dit te realiseren ligt er een zwarte vloer in de kelder, met een dun laagje water er op. De trillingen die ontstaan door het lopen op het stenen looppad zorgt voor een eenheid en samensmelting tussen verschillende geprojecteerde opvattingen. In de capsules bevinden zich audio en video bestanden over belangrijke gebeurtenissen. Door middel van een toetsenbord kan hierop gereageerd worden. In de capsules is slechts ruimte voor één persoon, om zo de ervaring van een gesprek en interactie te benadrukken. Zo ontstaat er een poëtische ruimte van herhaling, geschiedenis en (zelf)reflectie. De Capsules zijn geïnspireerd op het ontwerp Hush van Freyja Sewell.

Scenario bedacht door: Roos Limbeek, Jael Noordhof, Bregje Tjallinks, Janien Pelgrum, Nicole Oussoren, Kirsten Quicken, Jantine Nagel, Jaimy Langejans en Tim Zomer